- A + A
Otel İşletmeciliği

Türkiye’nin Orta Asya ve Kafkasya’ya açılan kapısı olan Kars, tarihi değerleri, kültürel yapısı ve doğal güzellikleri ile her dönemde yabancılar için bir cazibe merkezi olmuştur. Ani Antik Kenti, Sarıkamış Kayak Merkezi, Camuşlu Kaya Resimleri, Çıldır Gölü, Susuz Şelalesi, şehir merkezindeki Kars Kalesi, Kümbet Camisi (Havariler Kilisesi), Evliya Camisi ve Ebul Hasan Harakani Türbesi, Hamamlar, Taş Köprü, Tabyalar, 1878 Rus işgali sonrasında yapılan taş yapılar turistlerin ilgisini çeken başlıca tarihi ve doğal güzelliklerdir. Kars’ın güzelliklerini yerinde görebilmek için Rus işgali döneminde PUŞKİN ve GURCİYEV, 1990’larda ise Orhan PAMUK yaptıkları geziler için rotalar oluşturmuştur. Günümüzde İstanbul, Ankara ve Rusya’dan bu rotaları takip ederek Kars’ı gezmek isteyen kafileler gelmektedir.

Kars’a kışın kayak turizmi için gelen turistler Sarıkamış’taki otellerde kalmaktadır. Kayak turizmi haricinde Kars’a gelen turistler genellikle Kars şehir merkezinde konaklamaktadırlar. Kars şehir merkezinde hem gelen turistler hem de Kafkasya yolları üzerinde bulunmasından dolayı gelen geçen yolculardan kaynaklı konaklama talebi yüksektir. Geçtiğimiz yıllarda faaliyete geçen sayesinde Kars Türkiye’nin Kafkasya’ya ve Orta Asya’ya açılan en önemli kapısı konumuna gelmiştir. Tren hattının yolcu taşımaya başlamasıyla hem yerli hem de yabancı çok büyük bir turizm hareketliliğinin yaşanması beklenmektedir. Zira bu hat ile Kars iki ülkenin başkentine 3 saatlik bir yolculuk ile doğrudan bağlanmış olacaktır.

Karayolu, demiryolu ve havayolunda yapılan yatırımlar ile ilin yolcu taşıma kapasitesinde önemli bir artış yaşanmıştır. Ankara-Kars hızlı tren hattının tamamlanması ile şu anda 25 saat olan yolculuk süresi 8 saate düşecektir. Aynı zamanda yapımı Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının yolcu taşımacılığına başlaması ile ilk etapta yılda 1 milyon yolcu 2034 yılında ise 3 milyon yolcu taşıma kapasitesine ulaşılacağı tahmin edilmektedir. Havayolu ulaşımında Kars’a Ankara’dan, İstanbul’dan ve İzmir’den her gün karşılıklı uçak seferleri yapılmaktadır.

Kars şehir merkezinde doğalgaz altyapısının varlığının yanında su, kanalizasyon ve elektrik altyapısı tamamlanmış olması enerji, yakıt ve su kaynakları bakımından olası yatırımlar için bir sorun teşkil etmeyecektir. Kafkas Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Sarıkamış Meslek Yüksekokulu turizm alanında teknik personelin sağlanması konusunda sektöre destek olmaktadır. Bununla birlikte mevcut konaklama tesislerinde yer alan personele ağırlama, otel işletmeciliği, ikram hizmetleri vb. konularda belirli aralıklar ile eğitimler verilmektedir.

Turizm bölgedeki öncelikli sektörlerden biri olup yatırım teşvikleri, SERKA, TKDK gibi destek mekanizmaları aracılığıyla yatırım yapma ve kapasite arttırma imkânlarına sahiptir.

Kars şehir merkezi orta büyüklükteki şehir otelciliği için büyük bir potansiyele sahip olmakla birlikte özellikle tarihi binalar restore edilerek butik otel olarak değerlendirilebilir. Bu tarz bir çalışma hem atıl durumdaki binaların ekonomiye kazandırılması hem de görsel cazibenin arttırılması açısından şehre de katkı sağlayacaktır.